Shop smart fra udlandet

Shop smart fra udlandet

Er du usikker på, hvor meget din vare vil koste i told og afgifter, når du handler på nettet udlandet? Her giver vi dig svarene på nogle af de vigtigste ting, du bør vide, inden du handler på nettet fra udenlandske butikker.

Det er nemt at handle online, men der er et par ting, du bør huske på, hvis du handler fra udlandet.
Publiceret 16.02.2023

Det er nemt at handle online. Det mener mindst 97 procent af alle danskere under 40 år, hvilket vi må sige er et ret overbevisende tal. I princippet kan alt købes, det er let tilgængeligt og det er som regel hurtigt at få det bestilte hjem.

Men nogle gange er det produkt, du leder efter, muligvis ikke tilgængeligt at købe i Danmark. Og så skal man tænke sig om. For når du forlader landets grænser i den digitale verden, gælder andre købslove end den danske.

Shop indenfor EU

Når du handler inden for EU, har du en fortrydelsesret på mindst 14 dage. Hvis netbutikken tydeligvis henvender sig til danskere, med dansk sprog eller priser i kroner, gælder den danske købelov, uanset hvilket EU-land virksomheden ligger i. Alle varer er toldfrie inden for EU. Danske punktafgifter pålægges alkohol og tobak.
 

Tip: Nogle europæiske onlinebutikker giver dig mulighed for at vælge en valuta – for eksempel Euro eller krone. Den aktuelle valutakurs kan spare dig for et par procent af prisen, hvis du vælger den rigtige. Vælg altid den lokale valuta, for det land du handler fra.

Shop fra Storbritannien efter Brexit

Med Storbritanniens udtræden af EU er de landet i en frihandelsaftale med EU, der trådte i kraft den 1. januar 2021. I det store hele, er det aftalt at opretholde et højt niveau af forbrugerbeskyttelse, og at myndigheder på begge sider skal samarbejde.

For dig som forbruger i Danmark er der et par ting, der er gode at vide:

  • Handler du online fra en britisk hjemmeside, der henvender sig til danske forbrugere (siden er på dansk eller priserne er angivet i danske kroner), gælder den danske lovgivning. Det betyder, at du har 14 dages fortrydelsesret og 3 års reklamationsret.
  • Handler du fra en britisk hjemmeside, der ikke er rettet mod danske forbrugere, gælder britisk lovgivning. I øjeblikket minder lovgivningen i Storbritannien meget om den danske, men det kan være godt at finde ud af, hvad der gælder, inden du foretager et køb.
  • Når du køber fra Storbritannien, skal du betale importmoms på din vare.
  • Handler du for mere end 1.150 DKK, skal du muligvis betale told. Hvis sælgeren kan forsikre, at produktet stammer fra Storbritannien, kan det gebyr undgås.
Ung kvinde handler med sin mobiltelefon
Når du forlader landets grænser i den digitale verden, gælder andre købsregler end de danske.

Shop fra resten af verden

Køber du noget uden for EU tillægges dansk moms.

Fra 1. juli 2021 ændres momsreglerne, så det det bliver dyrere at købe billige varer uden for EU.

Hidtil har der været en bagatelgrænse, når det gælder moms på varer, som sendes til dig fra en butik udenfor EU. Det har betydet, at du har kunnet købe produkter under 80 kr. uden at skulle betale moms.

De nye momsregler betyder, at der nu skal betales moms af ALLE forsendelser til forbrugere i EU – uanset pris.

Køber du fra USA tillægges en såkaldt salgsmoms, som svarer til vores moms. Det er forskelligt mellem staterne, og tillægget er ofte kun synligt, når du betaler ved kassen .

Tips: På toldst.dk kan du beregne gebyret for din importerede vare.

Forbrugerrettigheder, når du handler uden for EU

Hvis du har handlet fra et land uden for EU, er det ikke sikkert, at du er beskyttet af EU's forbrugerlovgivning.

Hvis virksomheden henvender sig til danske forbrugere, gælder dansklovgivning. Nogle gange kan det være svært at afgøre, om en hjemmeside henvender sig til forbrugere i Danmark, men nogle ting, der burde betyde, at dansklov gælder, er at:

  • Hjemmesiden er på dansk
  • Du kan betale i dansk valuta
  • Der er telefonnumre til virksomheden, der starter med +45
  • URL’en ender på .dk

Hvis dansk lov gælder

Hvis dansk lovgivning er gældende, kan du have ret til at annullere din ordre. Du har også ret til at klage over varen, hvis den er defekt.

Andre smarte tips til, hvordan du handler sikkert og effektivt fra udlandet

  1. Tjek leveringsbetingelser og afgifter: Sørg for, at du forstår leveringsbetingelserne og eventuelle told- eller momsgebyrer, før du afgiver din ordre.
  2. Sammenlign priser: Tjek omhyggeligt prisen på den samme vare fra flere forskellige netbutikker, for at sikre dig den bedst mulige pris.
  3. Læs anmeldelser: Anmeldelser fra tidligere kunder kan give dig en idé om butikken og produktets kvalitet.
  4. Brug sikker betaling: Sørg for, at onlinebutikken tilbyder sikre betalingsmetoder, såsom kreditkort eller PayPal , for at beskytte dine private oplysninger.
  5. Spor din levering: Spor din pakke, og sørg for, at du har alle de oplysninger, du skal bruge for at hente den, så snart den ankommer.
Del artikel