Køb bæredygtigt på nettet – er det muligt?

Køb bæredygtigt på nettet – er det muligt?

E-handlen er i de seneste år vokset eksplosivt, og i takt med det, stilles tydeligere krav fra forbrugerne om grønnere leveringer og bæredygtige varer. For os er det vigtigt, at leveringen hele vejen hjem til dig, sker med så lille en klimapåvirkning som muligt. Men for at e-handlen skal betragtes som bæredygtig i alle led, må du som forbruger foretage nogle bevidste valg.

kvinde med pakke på en gade
Publiceret 2021-10-19 Sidst opdateret 2023-03-21
Written by Nina Danielson-Kienast

I dag bestiller alle nordiske e-handlende i gennemsnit seks pakker om året på nettet, og inden 2025 forventes det tal at være steget til 21 pakker*. Men med nye vaner stilles der også nye krav. Eksempelvis til bæredygtig e-handel, og hvordan vi kan levere varerne så miljøvenligt som muligt. Vi synes, det er super godt. Men er det muligt at handle bæredygtigt i alle led? Ja, det er det! Her følger seks enkle tips til bevidst og klimasmart e-handel.

Køb produkter, der holder

Det koster ofte lidt mere at købe god kvalitet, men så får du et produkt, der holder længere, hvilket er godt for miljøet. God kvalitet kan også handle om at vælge solide materialer, som holder over tid, men ikke koster mere i indkøb.

Se efter miljømærkninger

Sammenlign, hvor gode produkterne er for miljøet, og vælg dem, der er mest miljøvenlige. Eksempelvis hvidevarer med en god energiklasse, FSC-mærkede træsorter og tøj fremstillet af genanvendeligt materiale eller mærket med GOTS og OEKO-tex.

Køb lokalt

Lokalt produceret betyder også kortere transportvej. Undgå derfor at købe produkter fra netbutikker, der ligger i f.eks. Kina eller USA, som bliver fragtet med skib eller fly. Vælg dem, der er placeret i Danmark, eller endnu bedre virksomheder der producerer i landet eller inden for Europas grænser.

Undgå returnering

Gratis returnering er en stor klimaskurk. I stedet for f.eks. at købe det samme stykke tøj i flere størrelser, og sende det tilbage, der ikke passer, kan du have dine mål klar og sammenligne dem med målene i netbutikken. Mål kroppen, dit tøj i garderoben, eller indersålen i dine yndlingssko. Så ved du, om det vil passe.

Mand, der har åbnet en pakke

Køb kun ting, du har brug for

Den bedst måde at reducere klimapåvirkningen på er, at undgå unødvendige køb. Forskellen ligger i, hvad man har behov for, og hvad man bliver fristet af. Overvej, om du virkelig må have den der nye gadget-tingest, og forsøg ikke at blive lokket, bare fordi en butik har et spændende tilbud. Alle unødvendige køb er dårlige for miljøet – selvom tingene er miljøvenligt fremstillet.

Køb i netbutikker, der tænker på miljøet

Hold udkig efter de netbutikker, der bl.a. tilbyder bæredygtig levering, reducerer energiforbruget på deres logistikcenter og genbruger emballage. Og vælg gerne Bring i check-out, næste gang du handler på nettet. Så kommer pakken med garanti hjem til dig på en grøn, hurtig og nem måde.

 

*Kilde: McKinsey Research 2019.

Del artikel