Handel sikkert på nettet

Sådan handler du sikkert på nettet

E-handlen stiger lige nu i takt med, at flere handler på nettet. Det betyder desværre også at antallet af svindelsager er steget. Derfor er det vigtigt at man er opmærksom, når man handler på nettet.

Mand foran computer

Der findes nogle enkelte råd man bør kende, der kan reducere risikoen for svindel. Her kommer 5 hjælpsomme tips:

1. Gennemgå din transaktionshistorik ofte

Vent ikke på at dit kontoudtog eller betalingsservice skal komme i slutningen af ​​måneden. Tjek løbende din transaktionshistorik, når du handler meget på nettet. Det er især vigtigt i forbindelse med bl.a. Black Friday og jul. Vær særligt opmærksom på køb, som du ikke kan genkende, når du ser din transaktionshistorik igennem. Hvis du støder på et køb du ikke kan genkende, skal du kontakte din bank direkte.

2. Pas på phishing-mails

Nogle gange kan det være svært at holde styr på alle de butikker, man har handlet i, og alle de køb, man har foretaget. Dette ved svindlerne også. Vær derfor opmærksom på, at du i disse perioder, kan modtage flere phishing-mails end normalt i din indbakke.

Med phishing-mails forsøger hackere at få fat i dine personlige oplysninger, såsom kortoplysninger, brugernavne og adgangskoder. Vær derfor opmærksom på mistænkelige e-mails, der påstår, at der har været et problem med et køb, som du for nyligt har foretaget i en webshop, eller med dit betalingskort. Vær meget opmærksom, hvis du modtager en e-mail, hvor der bedes om dine personlige økonomiske oplysninger, adgangskoder og / eller brugernavn i forbindelse med et køb eller betaling på nettet. Hvis du er usikker - kontakt den virksomhed, der ser ud til at være afsender af e-mailen og spørg om de faktisk har sendt dette. Læs mere om, hvad du kan gøre for at opdage falske e-mails og sms-beskede.

Smilende kvinde, der handler på nettet
Smilende kvinde, der handler på nettet

3. Handel kun i webshops som du kender og har tillid til

Hvis et tilbud lyder for til at være sandt, er det det ofte også. Der er mange webshops, der hævder at have gode varer til salg til spotpriser. Men er du usikker, så bør du handle i en webshop som du kender. 

Hvis du finder et rigtigt godt tilbud i en webshop, som du aldrig har hørt om, så undersøg først om det er en webshop, som du kan stole på. Læs webshoppens anmeldelser og feedback fra andre kunder. Vær dog opmærksom på falske anmeldelser - hvis der er modtaget flere positive anmeldelser i løbet af en kort periode, skal du overveje, om de er sande eller ej.

4. Opdater dine antivirus- og operativsystemer

Sørg for, at du har alle de seneste opdateringer til dine antivirus- og operativsystemer. Det betyder at din computer er mere beskyttet mod malware (skadelige programmer), spyware og spamware, der bare venter på at inficere en indkøbskurv hos en webshop. Sørg også for at bruge den seneste version af din browser. Browseren opdateres regelmæssigt for at fjerne sikkerhedsproblemer i softwaren, som IT-kriminelle kan udnytte.

5. Tjek webshoppens sikkerhedscertifikater

Du bør kun handle på websider, som har krypteringsteknologier, der beskytter dine personlige oplysninger, såsom Secure Sockets Layer (SSL) og HTTPS-protokoller (S står for "Secure"). Du skal kunne se et hængelåsikon ved siden af ​​URL - når du klikker på den, åbnes sidens sikkerhedscertifikat. Hvis der ikke åbnes noget, kan det betyde, at siden er falsk, og du skal lukke den igen.

Hvis du følger disse fem tips, kan du reducere risikoen for svindel og føle dig mere sikker, når du handler på nettet.

Del artikel