VOEC – VAT On E-Commerce

VOEC – VAT On E-Commerce

Fra nytår 2024 blev grænsen for toldfri import til Norge på 350 kroner afskaffet. Det betyder, at man nu skal betale moms fra første krone. Grænsen er blevet fjernet for at sikre ens vilkår for norske og internationale e-handlere.

I 2020 blev VOEC, VAT On E-commerce, indført. Der gør det muligt for webshops at opkræve norsk importmoms direkte i webshoppen og samtidig indberette og afregne det digitalt til Skatteetaten (Norsk Skattedirektorat) i Norge. På den måde undgår man toldbehandling, ekstra gebyrer og forsinkelser, når varerne sendes over grænsen til Norge. 

For at e-handlere uden for Norge, har haft mulighed for at registrere sig til VOEC-ordningen, indførte man en overgangsperiode. I denne periode kunne webshops uden for VOEC-ordningen frit sende varer under 350 NOK til Norge. Overgangsperioden sluttede den 1. januar 2024. Det betyder, at varer, som ikke er registreret under VOEC-ordningen, vil blive toldbehandlet ved ankomsten til den norske grænse. 

Derfor er det vigtigt, at man som webshop tilmelder sig VOEC-ordningen, da varerne ellers vil blive stoppet ved den norske grænse, indtil moms og afgifter er betalt. VOEC-ordningen kræver registrering hos Skatteetaten i Norge og gælder for privat import i Norge, for varer med en værdi under 3.000 NOK. 

- Fordelen ved at handle i en webshop, der er VOEC-registreret er, at momsen betales på købstidspunktet. Dermed får kunden oplyst den reelle udgift forbundet med købet og undgår ekstra gebyr når varen sendes ind til Norge. Det betyder også at kunden kan få varen leveret langt hurtigere, da de ikke skal stoppes i tolden i forbindelse med indfortoldning, siger Are Kaldestad, der arbejder med Toldløsninger i Posten Bring. 

Nemmere handel og hurtigere levering 

VOEC gør det nemmere og hurtigere for forbrugerne at, handle i en webshops uden for Norge. 

- Forbrugerne i Norge og især dem, der handler ofte på nettet, vil hurtigt lære fordelene ved at handle i en webshop, der er VOEC-registeret. Fordele som intet toldgebyr, betaling inklusive importmoms sker direkte i webshoppen på købstidspunktet og hurtigere leveringstid, siger Are. 

Vi anbefaler at, du først går i dialog med Skatteetaten i Norge for at afklare, om din webshop er kvalificeret til VOEC-ordningen, eller om den traditionel NUF-registrering er den rette løsningen for dig. 

Har du spørgsmål til VOEC eller told generelt?

I Bring hjælper vores toldrådgivere dig med råd, vejledning og håndtering af told- og logistikproces. Ønsker du at sende varer via VOEC-ordningen kræver det en transportaftale med os og at detaljeret oplysninger kan udveksles elektronisk. 

Læs mere om: 

  • Hvordan vores Toldrågivere kan hjælpe dig med en smidig toldproces. 
  • Hvilke toldbestemmelser, regler og fortoldningsdokumenter, der kræves, når dine du sælger varer på tværs af EU, på vores Toldportal