Hvordan gør vi julen mere klimavenlig?

Hvordan gør vi julen mere klimavenlig?

I juletiden kan det nogle gange være svært at kaste sig ud i festligheder og samtidig tænke bæredygtigt. Det er ikke en nem balancegang. Men det er muligt at træffe bevidste grønne valg.

Kvinde handler online foran åben ild
Publiceret 2022-11-23 Sidst opdateret 2024-02-22

En lille handling er ofte en god start. Det er bedre at vi er mange som gør lidt, end slet ingenting. For vi tror på, at vi kan påvirke og forbedre forudsætningerne for vores planet, hvis vi er mange, der arbejder mod det samme mål.

Som nu f.eks. i forbindelse med julen. I mange hjem smides både papir og bånd ud sammen med det øvrige affald. Men hvis vi i stedet kunne sortere gavepapiret, ville vi for hvert kilo papir mindske CO2-udledningen med halvandet kilo.

Bæredygtige julegaver pakket ind i bæredygtige materialer er de bedste gaver.
Bæredygtige julegaver pakket ind i bæredygtige materialer er de bedste gaver.

Et andet varmt tip er at anvende andre materialer til at pakke gaverne ind i. Som f.eks. stof, avispapir, bagsiden af en papirpose og stofbånd, som kan genbruges år efter år. Med lidt fantasi kan det blive rigtig flot!

To julegaver pakket ind i linned.
To julegaver pakket ind i linned.

Julen siges jo ofte at være lysets højtid, men den er jo også madens højtid. Hvis vi udskiftede nogle skiver flæskesteg og ovnstegt and med grønne alternativer, ville vi kunne reducere klimaudledningen med over 70 procent. Husk også at tænke på madspild. Planlæg smart.

ugnsstekt_and
Ved at erstatte et par skiver andesteg ud med et grønt alternativ, reducerer du klimabelastningen.

Forbruget af julegaver ser ud til, i hvert fald i år, på grund af den økonomiske situation i verden, at blive et trendbrud. I stedet for en "brug og smid væk"-gadget, som højst sandsynligt går i stykker inden for en uge, er der nu i større udstrækning tale om et mere bevidst forbrug. Noget meningsfuldt i god kvalitet, træ frem for plast, og ting man virkelig har behov for, står højt på manges ønskeliste. Ja, måske også noget, der ikke er blevet fragtet langvejs fra med skib eller fly, men lokalt produceret.

Vi er helt bevidste om, at vi som pakkeleveringsvirksomhed ikke er perfekte, når det handler om at efterlade et aftryk på vores planet. Vi er en del af problemet, men vi vil også være en del af løsningen. Vi arbejder hele tiden med at forbedre og udvide vores bæredygtige leveringer. Vores mål er at være 100 % fossilfri i Danmark inden 2025. Vi er allerede godt på vej i vores omstilling til elkøretøjer.

Del artikel